O nama


ČitamЧиташ je projekat koji ima za cilj popularizaciju knjige i čitanja. Osnovna aktivnost koja se sprovodi u okviru projekta je festival knjige ČitamЧиташ koji se tradicionalno država na mestu stradale Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu. Osnovna aktivnost samog festivala je trampa polovnih, već pročitanih knjiga. Na ovaj način ČitamЧиташ doprinosi revitalizaciji srušene biblioteke i oživljava njenu primarnu svrhu: širenje znanja i davanje mogućnosti svakome da dođe do knjige. Takođe u okviru festivala posetioci mogu da učestvuju u različitim aktivnostima i radionicama koje su povezane sa knjigom, književnošću i edukacijom. Pored festivala koji se održava jednom godišnje, ekipa ČitamЧиташ organizuje razne akcije sa knjigom u fokusu.

Kako je nastao ČitamЧиташ


ČitamЧиташ projekat nastao je 2012.godine, kao studentski projekat studentkinja Katedre za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Tanje Đorđević, Tijane Zebić, Kristine Grebenar i Mirjane Jemović. Započet kao ispunjavanje „domaćeg zadatka“, na početnu ideju se nadovezivalo mnogo novih. Zahvaljujući saradnji NVO Evropa Nostra Srbija i Filozofskog fakulteta, projekat je dospeo na Konkurs Banke Intesa „Mesto koje volim“, gde je osvojio prvu nagradu i mogućnost da se realizuje. Prvi cilj ovog projekta bilo je oživljavanje lokaliteta na kome se nalazila zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu i povratak statusa mesta širenja kulture, umesto dotadašnjeg simbola stradanja i neprijateljstva. Nakon dugih priprema, uz podršku Narodne biblioteke Srbije, u junu 2013. godine, održan je prvi ČitamЧиташ festival knjige na ovom mestu. Mnogobrojni posetioci, podrška lokalnog stanovništva i drugih ljubitelja knjige, pomogla nam je da odlučimo da želimo i dalje da radimo na ostvarenju svog cilja. U narednom periodu, nismo ostali vezani samo za prvu temu, proširili smo svoje polje delovanja i svoju ekipu. Tako smo dobili novog člana, Marinu Lutovac, studentkinju Fakulteta političkih nauka, koja je postala zadužena za odnose sa javnošću, a počeli smo da svest o značaju knjige kao medija, značaju samog procesa čitanja i obrazovanja, širimo na najrazličitije načine i na najrazličitijim mestima.

ČitamЧиташ tim nastavlja da poklanja knjige u javnom prostoru, u gradskom prevozu, u parkovima, ali i u okviru nagradnih igara, na društvenim mrežama i uživo; Nastavljamo da posećujemo osnovne i srednje škole, sportska i umetnička udruženja, razne događaje vezane za kulturu i događaje koje organizuju prijatelji i podržavaoci projekta; Nastavljamo da organizujemo razmene knjiga na kojima svaki posetilac pronađe nešto za sebe.