Prvi festival knjige ČitamČitaš održan je 23. juna 2013. godine na Kosančićevom vencu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke.


Festival je nastao kao ispitni projekat četiri studentkinje istorije umetnosti, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru predmeta Heritološke tehnologije - Menadžment nasleđa. Projekat je zatim prepoznat i podržan od strane udruženja građana Evropa Nostra Srbija, a potom i realizovan uz pomoć sredstava koje je obezbedila Banca Intesa.
Projekat je nastao sa idejom da revitalizuje mesto na kom se nekada nalazila zgrada Narodne biblioteke Srbije, a sa ciljem da podstakne čitaoce da se prema knjizi odnose sa poštovanjem, da razmenjuju iskustva, preporučuju knjige jedni drugima, kao i da ustupe pročitanu knjigu narednom čitaču. Na ovaj način oživljava se osnovna funkcija biblioteke i jednom godišnje je simbolično podiže iz ruševina. Zbog toga se rodila ideja da osnovna aktivnost ovog festivala bude upravo razmena pročitanih knjiga. Nakon pozitivnog iskustva sa prvog festivala, trampa knjiga postala je zaštitni znak ČitamČitaš i predstavlja nepromenljiv element u programu festivala svake naredne godine.

Naziv Čitam Čitaš ukazuje na ideju o univerzalnosti čitanja, kao i na pravo svakog pojedinca na obrazovanje i na intelektualno usavršavanje. Ime Čitam-Čitaš takođe nastoji da podstakne posetioce festivala na dijalog o knjigama i pisanoj reči. Na taj način nastojimo da podržimo kritičko mišljenje svakog čitača i da doprinesemo popularizaciji knjige i čitanja.

Prvi festival ČitamČitaš zvanično su otvorili Generalni sekretar ENS, Višnja Kisić i pesnik, knjževni krtičar, esjista, osnivač i urednik izdavačke kuće Arhipelag, Gojko Božović, i time pokazili dragocenu podršku našoj ideji. Festival je trajao 8 sati tokom kojih su svi posetici mogli da zamene knjigu koju su sa sobom poneli za neku koju još uvek nisu pročitali. Uz ovu osnovnu aktivnost, program je bio upotpunjen sa brojnim aktivnostima vezanim za knjigu.

Neposredno pred festival, raspisan je konkurs za fotografiju inspirisanu knjigom. Stiglo nam je preko 100 prijava od kojih je stručni žiri odabrao 10 koje su izložene na festivalu Stručni žiri činili su fotograf Ivan Grlić, istoričarka umetnosti dr Irina Subotić, fotograf Srđan Veljović kao i organizacioni tim festivala. Na samom festivalu, posetioci su imali priliku da glasaju za fotografiju koja im se najviše dopala. Pobednici su osvojili vredne nagrade u vidu knjiga koje je za njih obezbedila izdavačka kuća Clio.

Ideja ovog konkursa i izložbe, bila je da pokaže moć koju čitanje ima nad našom inspiracijom, ali i da stvori interakciju između posetilaca koji na ovaj način nisu bili opterećeni isključivo književnim temama, ali su i dalje bili usko usmereni na knjigu, koja se nalazila u fokusu svake aktivnosti festivala.

  • 1. mesto osvojila je fotogografija ,,Još nekoliko st(r)anica'' autorka: Elena Kostić
  • 2. mesto osvojila je fotografija ,,Buđenje'' autorka: Marina Stanković
  • 3. mesto osvojila je fotografija ,,Svedok postojanja'' autor: Milan Mitrović

(link ka albumu u galeriji sa fotografijama konkursa)

Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, organizovalo je nastup pesnikinja i pesnika svih starosnih dobi. Nastalo kao inicijativa umetničke grupe Škart, Pesničenje ima cilj da podrži pojedince koji imaju potrebu da izraze svoje kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, i osnažujući neafirmisane umetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo.