Drugi festival ČitamЧиташ održan je 21. i 22. juna, tradicionalno na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke na Kosančićev vencu.

Nakon prvog festivala projekat je naišao na veoma pozitivne reakcije te je organizacioni tim festivala, uz podršku udruženja građana Evropa Nostra Srbija, doneo je odluku da se ubuduće festival održava dva dana.

ČitamČitaš festival nastoji da doprinese širenju kulture čitanja kao i čuvanju sećanja na mesto biblioteke na Kosančićevom vencu. Projekat je podržan od strane udruženja građana Evropa Nostra Srbija i realizovan zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja kao i Sekreterijat za kulturu Grada Beograda. Pored toga, ovogodišnji festival podržale su izdavačke kuće Clio, Laguna, Službeni Glasnik, Arhipelag, Riznica srpske duhovnosti i Adligat, a da vredni ČitamЧиташ volonteri ne budu gladni pobrinuli su se naši prijatelji iz Mekdonaldsa.

Cilj festivala ČitamЧиташ je revitalizacija lokaliteta nekadašanje Narodne biblioteke putem isticanja primarne funkcije ovog mesta. Program festivala i njegovih aktivnosti podstiče javnost na čitanje i nastoji da popularizuje knjige. Svake godine glavna aktivnost festivala je razmena pročitanih polovnih knjiga - na ovaj način posetioci festivala imaju priliku ne samo da zamene knjige koje više ne čitaju već da razmene iskustva, preoporuče knjige jedni drugima i direktno inspirišu ostale posetioce da čitaju.

Festival ČitamЧиташ 2015. godine je otvorio Mileta Prodanović književnik i slikar, a srećan početak festivala poležeo nam je i Jesenji Orkestar.

Tokom oba dana festivala posetioci su imali priliku da zamene knjige koje su poneli, zahvaljujući ČitamЧиташ timu volontera koji je bio tu da ih usmeri na punktove sa knjigama i pomogne pri izboru. Kao i svaki godine organizovan je i program za decu. Zahvaljujući kreativnoj radionici ,,Cvrčak i mrav’’ naši najmlađi posetioci imali su prilike da prave sopstvene knjige, bukmarkere, i omiljene junake iz knjiga uz pomoć plastelina. Takođe, u okviru programa za decu i ove godine Tamara Laketić uvela nas je u svet neobičnog dečaka sa radionicom ,,Zavirite u svet Malog Princa’’.

Deca i odrasli uživali su u nastupu učenika muzičkih škola i gudačkog orkestra MŠ ,,Vladimir Đorđević’’. U okviru muzičkog programa tokom festivala imali smo priliku da čujemo i Akustični duo iz Benda Lisabon, bend Ivica, samoorganizovani hor i orkestar ,,Horkestar'' i gudački kvartet ,,Felix art''.

Održana je i radionica „Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti“ prilikom koje su ličnosti iz oblasti kulture posetiocima čitali odlomke iz svojih omiljenih knjiga. Učešćem na radionici značajnu podršku festivalu i doprinos popularizaciji čitanja pružili su: Gorica Popović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić, Dragan Ilić, Jelena Trkulja, Tanja Peternek, Igor Brakus, Biljana Lukić i Rade Ćosić.

Tokom festivala ljubitelji knjige mogli su da vide i deo postavke Muzeja knjige i putovanja iz Beograda. Pored toga na prostoru nekadašnje biblioteke bili su izložene fotografije sa radionice ,,Stihovi od naslova’’ koji su dobili najviše glasova. Prva tri mesta osvojile su: Tamara Laketić, Danka Vorkapić i Katarina Ivanišević.

Neposredno pred festival, i ove godine raspisan je konkurs za fotografiju inspirisanu knjigom. Zahvaljujući stručnom žiriju koji su činili: Aleksandar Stamenković, Srđan Veljović, Andrea Palašti i Danka Ninković Slavnić odabrano je deset fotografija koje su bile izložene na festivalu, a prva tri mesta glasovima posetilaca osvojili su:

  • 1. Ksenija Bogdanović ,,Seni zaboravljenih predaka’’ (prvo mesto)
  • 2. Saša Rudan ,,Underground čitač ‘’
  • 3. Ana Trebše ,,Bukowski, Woman’’

Drugu godinu za redom, Festival ČitamČitaš podržava javno čitanje poezije i autorska dela mladih svaralaca. I ove godine, svojim učešćem, program festivala obogatili su izvođači iz udruženja građana ,,Poezin’’. Organizacija ,,Poezin’’ posetiocima festivala predstavila je novu umetničku formu čitanja poezije na ovim prostorima - ,,Slem poeziju.’’

Takođe, mladi pisci okupljeni oko portala ,,Black sheep’’ čitali su svoje radove, a čitanjem svojih radova posetiocima se predstavila i organizacija ARGH koja se bavi organizovanjem pesničkih večeri u Beogradu.