Treći festival knjige ČitamЧиташ biće održan 13. i 14. juna 2015. godine na mestu stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu! Program festivala će trajati od 14 do 22 sata.


Pozivamo sve!
One koje knjiga zanima i one koje ne zanima.
One koji čitaju i one koji još uvek nemaju tu naviku.
One koji planiraju i one koji su samo u prolazu.
Dođite i ponesite sa sobom knjigu koju želite da zamenite. Trampa će ovaj put trajati dva dana!


ČitamЧиташ 2015. : PROGRAM


Svakog dana od 14 do 22 sata RAZMENA KNJIGA
i radionice za decu od 14 do 18 sati


Subota 13. jun


14: 00 Otvaranje festivala ČitamЧиташ: Ivan Tokin

15:00 Radionica znakovnog jezika I

Polaznici radionice imaće priliku da se upoznaju sa osnovnim gestovima srpskog znakovnog jezika, prevođenjem poezije i kratkih tekstova na znakovni jezik, sa ciljem širenja ovog načina komunikacije među mladima. Takođe, ideja je da se kroz radionice populacija urednog sluha upozna sa mladim gluvim i nagluvim osobama i njihovim načinom komunikacije. Organizatorke radionice: Studentkinje Filološkog fakulteta Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirani defektolozi - surdolozi Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16:00 Sekcija scenskih umetnosti Filološkog fakulteta

I ove godine na festivalu Čitam-Čitaš nastupiće mladi autori koji će predstaviti svoj rad. Šesnaest pesnika iz Sekcije scenskih umetnosti Filološkog fakuleteta svojim nastupom oživeće rušvine Narodne biblioteke uz gostovanje svojih kolega iz Beogradskog gitarskog društva.

17:00 Čitaš mi - čitam ti

Kako bi doprineli popularizaciji čitanja i knjige kao medija, poznate javne ličnosti čitaće odlomke iz svojih omiljenih knjiga. Preporuka osobe čije mišljenje cenimo je najsigurniji put ka otkrivanju novih knjiga i autora. U okviru radionice "Čitaš mi, čitam ti", koja se održava i u subotu i u nedelju, svoje književne afinitete sa publikom će podeliti: Zijah Sokolović, Ivana Rašić – Sajsi, Dušanka Stojanović Glid, Stefan Bundalo.

18:30 PANEL KNJIGA I NOVI MEDIJI: Vera Aćimović (Knjigofilija.com), Milan Aranđelović (Bookvar.rs), Tijana Banović (Blacksheep.rs), Tanja Đorđević (Festival ČitamЧиташ), moderatorka: Marina Lutovac

Na panelu blogerke i urednici književnih online magazina govoriće o tome na koji način je moguće knjigu i čitanje promovisati i popularizovati putem novih medijskih formi – bloga, društvenih mreža, interneta uopšte.

20:00 Kezz (Tamara Ristić)

Muzika Tamare Ristić, čije je umetničko ime Kezz, kreće se kroz niz modernih žanrova, a ono što je karakteristično je pevanje, koje je u nekim segmentima stilizovano i inspirisano srpskom izvornom muzikom. Sa svojim prvim solo singlom "Moma" ušla je u najuži krug za izbor najbolje kompozicije prestižne muzičke mreže World Music Network, koja se bavi popularizacijom žanra World Music.

21:00 Ana Ćurčin

Ana Ćurčin je mlada kantautorka iz Beograda i jedna od „najboljih predstavnika/ca Amerikana scene“ na Balkanu. Muzički se uglavnom kreće u žanrovima indie-rocka i američkog folka, ali i sa brojnim drugim uticajima koje na specifičan način pravi autentičnu zvučnu sliku.


Nedelja 14. jun


14:00 Orlić – dečji hor

Hor Orlić je crkveno dečji hor iz Batajnice koji okuplja decu uzrasta od 6 do 15 godina”. Hor ove godine slavi svoj peti rođendan. Deca pevaju duhovne, izvorne, popularne i dečije, domaće i strane, pesme. Dirigentkinja hora je Jelena Pavlović, učenica treće godine srednje škole.

15:00 Radionica znakovnog jezika II

Na kraju radionice svi prisutni će imati priliku da prisustvuju hip-hop nastupu učenica OŠ ,,Stefan Dečanski'' , škola za oštećene sluhom – nagluve. Organizatorke radionice: Studentkinje Filološkog fakulteta Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirani defektolozi - surdolozi Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16:00 Teatar Talija – “Priča o čarobnom štapiću”

Predstava govori o staroj bakinoj knjizi, koju dva drugara pronalaze na tavanu i u kojoj su skrivena mnoga znanja i tajne. Oni pokušavaju da u njoj pronađu i tajne reči koje bi pokrenule čarobni štapić, ali moć štapića izmiče njihovoj kontroli. Na kraju shvataju da su ustvari knjige same za sebe najveća čarolija. Teatar Talija postoji već 30 godina, a od 1989 godine je i zvanično registrovan kao prvo privatno profesionalno dečije pozorište.

17:00 Čitaš mi - čitam ti

Javne ličnosti iz oblasti kulture i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Učesnici: Ivan Jevtović, Olja Bećković, Tihomir Stanić i Branislav Trifunović.

18:30 Čitalački speed dating Mreže B.O.O.K.

Na pet punktova, posetioci festivala moći će sa članovima kluba Mreže B.O.O.K., mladim promoterima čitanja, da razgovaraju o univerzalnim temama iz knjiga, što znači da će moći da dobiju, ali i da daju preporuku za čitanje. Mreža B.O.O.K (Biblioteka odabranih omladinskih knjiga) okuplja grupu tinejdžera usmerenih na promociju čitanja i prezentaciju odabranih kvalitetnih romana za mlade.

19:30: Proglašenje pobednika foto konkursa

Na festivalu će biti izložene fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu ilustracija književnog dela, a svi posetioci imaju priliku da glasaju. Nagrade za pobednike obezbedile su izdavačke kuće Evro Guinti, Dereta, Makart, Kreativni centar, Albatros, Arhipelag, Službeni glasnik, Lom, Clio, Pčelica i Dobra knjiga.

20:00 Filip Zarić

Filip Mo Ye kao autor teži da se izrazi kroz melanholične i nežne, bučne i temperamentne pesme čije teme su obojene ličnim, ponekad i socijalnim angažmanom. Prošao je kroz razne grupe i kolektive kao songwriter. Njegove pesme su uglavnom na engleskom jeziku koji se koristi kao metoda neophodne stvaralačke distance, a da to nije pravilo pokazuju pesme na francuskom i domaćem jeziku.

21:00 Horkestar

Horkestar je samoorganizovani hor (hor + orkestar) iz Beograda, a ovom prilikom će izvoditi poeziju Duška Radovića, Vaska Pope, Ivana Glišića… Horkestar nastupa i u koncertnim prostorima i na mestima gde se ne očekuje da hor peva – ulicama, trgovima, parkovima, pijacama, domovima za nezbrinutu decu, gradskom prevozu. Često podržava humanitarne, ekološke i građanske akcije.