Četvrti festival knjige ČitamЧиташ biće održan 18. juna 2016. godine na mestu stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu! Program festivala će trajati od 13 do 21 sat.


Pozivamo sve!
One koje knjiga zanima i one koje ne zanima.
One koji čitaju i one koji još uvek nemaju tu naviku.
One koji planiraju i one koji su samo u prolazu.
Dođite i ponesite sa sobom knjigu koju želite da zamenite. Trampa će ovaj put trajati jedan dan!


ČitamЧиташ 2016. : PROGRAM


RAZMENA KNJIGA od 13 do 21 sat
i radionica za decu od 16 do 18 sati

13.00 Festival otvara Dejan Tiago S.

13.15 Horkestar

Horkestar je samoorganizovani hor (hor + orkestar) iz Beograda. Horkestar nastupa i u koncertnim prostorima i na mestima gde se ne očekuje da hor peva – ulicama, trgovima, parkovima, pijacama, domovima za nezbrinutu decu, gradskom prevozu. Često podržava humanitarne, ekološke i građanske akcije.

14.30 Tribina „Kako postati pisac?“

18. juna u 14.30č na festivalu ČitamČitaš održava se tribina pod nazivom „Kako postati pisac?“
Kada se javlja potreba za pisanjem; da li treba pisati na društvenim mrežama, blogovima ili treba tražiti izdavača; postoje li tehnike pisanja koje može naučiti i neko ko nije talentovan za pisanje; da li se od pisca traži da se menja kako bi stvorio delo koje prati trend; da li je marketing u izdavaštvu važan i koje su njegove granice – ovo su samo neke od tema kojima ćemo se baviti na ovogodišnjoj tribini. :)

Učesnici:
Zoran Živković, redovni profesor na Filološkom fakultetu
Sonja Ocić, sekretar redakcije izdavačke kuće Clio
Ognjen Karadžić, pesnik i član Udruženja književnika Srbije
Bojan Marjanović, pisac, novinar magazina Liceulice i urednik književnog programa Gradske knjižnice
Aleksandar Petrović, pisac

16.00 Dečja radionica: Junaci i zlikovci (besplatna radionica)

Da li je veće pitanje zašto je u svakoj priči glavni lik neka junačina koja pobeđuje sve zlikovce koji mu se suprotstave, ili je veće pitanje zašto su zlikovci zli i zašto napadaju junačinu, kad je on junačina? Da li u pričama uvek pobedi dobro i ako uvek pobedi zašto se mi iznova radujemo, iako znamo da će pobediti? Ko su najčudniji junaci i najčudniji zlikovci koje znate, da li nam je uvek lako da ih razlikujemo i zašto je, dođavola, sve to tako zabavno? Od Biberčeta, do Transformersa i natrag, dođite da se družimo, pričamo i crtamo!
Radionicu vodi Aleksandar Jevtić, slobodni umetnik i likovni pedagog.

16.00 Kaligrafija: pisanje citata, kaligraf Milan Drobnjak:

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Savremena definicija kaligrafske veštine je „umetnost davanja forme znakovima na izražajan, harmonistički i vešt način“ Od 16č kaligraf Milan Drobnjak piše za vas citate, stihove i sl.

18.30 Poznati čitaju

Kako bi doprineli popularizaciji čitanja i knjige kao medija, poznate javne ličnosti čitaće odlomke iz svojih omiljenih knjiga. Preporuka osobe čije mišljenje cenimo je najsigurniji put ka otkrivanju novih knjiga i autora.

19.30 Proglašenje pobednika foto-konkursa

20.00 Kim Tamara

Kim Tamara je kantautorka, koja je počela da piše pesme kada je naučila da svira prve akorde na gitari, 2009. godine. Do sada je nastupala na Exit Festivalu, Beer Festu, sa Dadom Topićem u Sava Centru, Anom Ćurčin, Adamom Evaldom, tri puta je bila deo 'Tutti World Music Orchestra', učestvovala je u TV emisiji 'Bunt Rok Festival', nastupala je i na Festivalu Omladina u Subotici i Festivalu Poezika u Novom Sadu, kao i Sirmium Rock Festu i Jazz and Blues Spring Festu...
Dođite 18. juna na Kosančićev venac i postušajte ovu talentovanu i duhovitu devojku, koja kaže da „kao i svaki muzicar iz Srema voli da jede kulen i šunku, ali ne voli da svira gitaru masnim prstima...:)

21.00 Zatvaranje